ARANJAREA TACAMURILOR, PREZENTAREA ȘI SERVIREA PREPARATELOR






Felurile de mâncare trebuie să fie cât mai frumos prezentate.

Mâncarea nu trebuie adusă niciodată la masa în cratițe sau în oale.
Supele și ciorbele se pun în castroane /supiere, iar mâncărurile și fripturile, în farfurii întinse, platouri etc.

Masa pe care se mănânca trebuie să fie acoperită cu o față de masă albă sau colorată, însă întotdeauna perfect curată.
În mijlocul mesei ar fi foarte frumos sa fie așezat un vas cât de mic cu flori.

Pentru fiecare persoană trebuie așezate atâtea farfurii, câte feluri de mâncare servim.
Este neplăcut să mănânci mai multe feluri de mâncare din aceeași farfurie.

Fiecare persoană trebuie să aibă așezate în stânga furculița, în dreapta lingura și cuțitul, înaintea farfuriilor lingurița pentru desert și paharul.


Nu trebuie să lipsească șervețelul de pânză sau de hartie, care se așează pe farfurie.

Pe masă se mai așează recipientele cu sare și piper, care trebuie să fie pline.

La masă trebuie să se mai pună o cană /cofer cu apă proaspata, un coșuleț cu pâine tăiată felii nu prea groase și 2-3 linguri pentru servit mâncarea de pe platouri.

Înainte de a servi masa, gazda trebuie să se asigure că nu lipsește nimic, căci este foarte neplăcut să se ridice în timpul mesei pentru a le aduce.

Fripturile, așezate în bucăți se așează pe platouri întinse și se garnisesc cu puțină salata verde, sfeclă fiarta și tăiată frumos, felii de ou rascopt.
Dacă avem aspic, se taie în bucatele pătrate sau lunguiețe.

Dacă la friptură se servesc cartofi prăjiți, piure sau o garnitură de legume, se așează în mijlocul farfurie bucățile de friptura și de jur împrejur cartofii sau legumele, garnisind din loc în loc cu puțină salată verde, sfeclă, castraveciori acri tăiați frumos, feliuțe de ridichi etc.

Întotdeauna trebuie găsit ceva colorat care să dea un aspect frumos și atrăgător.

Pieptul de curcan se servește tăiat felii subțiri, rânduite pe farfurie și garnisite cu aspic tăiat, mere coapte etc.

Raciturile de pasăre și pește se garnisesc cu felii de lămâie.

Farfuria cu răcituri de porc se garnisește cu castraveciori acri, gogoșari în oțet sau hrean ras.

Peștele se garnisește cu felii de lămâie, pătrunjel verde și măsline.

Diferitele paste: icre, unturi, pateuri, se așează pe farfurii sau platouri, întinse uniform si netezire frumos cu cuțitul.
Se fac apoi diferite desene cu ajutorul furculiței, cuțitului sau al lingurii.
De jur împrejur se pune o garnitură potrivită pastei: ou, măsline, aspic, salată verde, ridichi, castraveciori, gogoșari etc.

Ardeii, roșiile, dovleceii și cartofii umpluti, după ce se așează pe un platou întins, se presară cu puțin mărar sau pătrunjel verde tocat fin.

Sarmalele cu varză se rânduiesc în mijlocul platoului, iar de jur împrejurul lor se pune varză tocată de la sarmale.

Ca să obținem felii frumoase de tort, facem o tăietură cu ajutorul unui pahar în mijlocul tortului, apăsând bine ca să se taie până la fund.
Apoi cu un cuțit bine ascuțit tăiem feliile, având grijă să curățăm lama cuțitului după fiecare tăietură.
Fiecare felie de tort se servește cu lopățica de tort.

Checul se taie în felii de grosimea unui deget, și se așează în lungul unui platou, punând feliile una peste alta, în formă de scară.

Prăjiturile se rânduiesc frumos una lângă alta pe platouri întinse.

La o masa aranjată cu puțină atenție și cu mâncăruri garnisite aspectuos, pofta de mâncare crește.

La masă se stă drept, fără a avea totuși o atitudine înțepenită pe scaunul nu prea depărtat de masă.

Brațele trebuie să fie cât mai apropiate de corp, iar mâinile să rămână liniștite de o parte și de alta a farfuriei.

Sunt nepermise frământarea cocoloașelor de pâine, jocul cu tacâmul sau cu șervețelul.

Niciodată coatele nu trebuie sprijinite sau întinse pe masa, iar mâinile așezate pe genunchi sau în buzunare.

Se mănâncă nici prea repede, nici prea încet și se mestecă întotdeauna cu gura închisă.

Lingură se ține în mâna dreaptă, supa sau ciorba se mănâncă fără a sorbi zgomotos și fără a umple lingura.
Farfuria nu se apleacă pentru a lua și ultimul strop de pe fundul ei.
După terminare, lingura se așează în farfurie cu partea convexă în jos.

Furculița se ține cu mâna dreaptă atunci când felurile servite nu necesită să fie tăiate, în caz contrar se ține în mâna stângă, iar cuțitul în mana dreaptă.

Bucățile de carne din mâncăruri, friptura, șnițelul se taie fixându-le cu furculița și tăind cu cuțitul câte o bucățică pe măsură ce mâncăm.

Nu se încarcă furculița cu prea multă mâncare.

Chiftelele, rulada de carne, sarmalele, ardeii umpluti, salata verde, peștele (atunci când nu există tacâm special), legumele fierte se mănâncă numai cu furculița, dacă bucățile sunt mari se taie cu muchia furculiței.

Icrele de pește, salata de vinete, pateul de ficat nu se așează cu furculița pe bucățile de pâine, ci se mănâncă luându-le cu vârful furculiței.

În general nimic nu se pune cu furculița pe pâine, iar cuțitul nu se folosește niciodată pentru a-l duce la gură.

Brânza se taie cu cuțitul și se așează pe o bucățică de pâine.

Carnea de pe os (inclusiv cea de pasăre) se deprinde numai cu ajutorul furculiței și al cuțitului.
Niciodată nu se pune mâna pe os.

Prăjiturile, placintele, gogoșile și fructele tari se mănâncă cu cuțitul și furculița de desert.

Cremele, șarlotele, torturile se mănâncă cu lingurița.

Pâinea se rupe cu mâna bucățică cu bucățică, nu se mușcă niciodată din felie (admis numai în cazul tartinelor).

Nu se pun niciodată bucățele de pâine direct cu mâna în ceai, cafea cu lapte sau supă.
În sosul de mâncare, bucățica de pâine se înfige în furculiță.

Apa se bea cu sorbituri mici, niciodată dintr-odată până la fund, lăsând capul pe spate și niciodată cu gura plină.

Ceaiul sau cafeaua nu se amestecă zgomotos cu lingurița.

Zaharul se pune cu lingurița sau cu cleștele (cubulețele de zahăr nu se ia niciodată cu mâna).
Când zahărul este topit se scoate lingurița din ceașcă sau pahar și se așează încet pe farfurioară.

În timpul mesei nu trebuie să se audă zgomot de tacâmuri sau farfurii, acestea după sau în timpul folosirii se așează încet.

Discuțiile se vor purta cu vocea scăzută, liniștit, fără să se gesticuleze, evitând comentarea evenimentelor neplăcute de peste zi.     




Comentarii

Postări populare