DESERTURI



Cuvantul "desert" provine de la termenul francez "desservir" care se traduce prin "a goli masa".

Michael Krondl explică în cartea sa "A History of Dessert (2013)" faptul că, desertul se mănâncă după ce toate felurile de mancare au fost servite, și el încheie o masă. 

Termenul datează din secolul 14, dar sensul sau actual a prins contur pe la începutul secolului 20, cand "service à la française", care înseamnă o varietate de feluri de mancare la masă în acelasi timp, a fost înlocuit cu "service à la russe".

Deserturile constau într-o mare varietate de arome, texturi și apartenențe. 

Această definitie a desertului include o gamă largă ce variază de la fructe sau nuci uscate, la prăjituri și plăcinte cu mai multe ingrediente.

Multe culturi au diferite variante de desert.

Termenul desert este foarte amplu și se referă la prajituri, tarte, torturi, biscuiți, gelatine, produse de patiserie, înghețată, plăcinte, budinci, și supe dulci. 

Fructele sunt, de asemenea, întâlnite frecvent în meniul pentru desert din cauza dulceței naturale.

Desertul este însoțit perfect de vinurile dulci și parfumate din soiuri ca Muscat Ottonel, Galbena de Odobesti sau Grasa de Cotnari. 

În schimb, dacă avem de-a face cu prăjituri cu ciocolată sau cu fructe, vinururile nu sunt deloc potrivite! 

La cafea, recomandarile merg către bauturile care influențează în mod favorabil digestia: lichioruri fine, coniac, rachiuri fine de fructe.

Nici vinurile, nici  berea, nici bauturile cu un conținut ridicat de alcool nu sunt binevenite. 

In nici un caz nu se va alege tuica!


GOGOSI CU SCORTISOARA

OREZ CU LAPTE CU CIOCOLATA ALBA

NEGRESE BRIGADEIRO

TORT EGIPTEAN

PANNA COTTA CON KIWI

CROISSANT


PAPANASI CU DULCEATA SI SMANTANA

CHEESECAKE CU STRUGURI ( NO-BAKE)


NEGRESA

PALEURI

ECLER LA TAVA

MUG CAKE

POALE-N BRAU

TORT DE MERE

TARTA CU ANANAS SI COCOS

RULADA CU CARAMEL SI COACAZE ROSII

WAFFELN

TORT "DECLARATIE DE IUBIRE"

FORNETTI CU FRUCTE 

TORT DE MERE CU CREMA DE ZAHAR ARS

CREMA DE ZAHAR ARS

ALBA CA ZAPADA

OREZ CU LAPTE

FOI "ICA"

TOSCA-CREMOASA SI VANILATA

ECLERE

CHEC MARMORAT

AMANDINE DE CASA

GLAZURA DE CIOCOLATA

TORT DIPLOMAT CU FRUCTE EXOTICE

DANTELĂ DE CIOCOLATĂ - DECOR PENTRU TORTURI

GOGOSI PUFOASE DE POST

ÎNGHEȚATĂ DE CASĂ CU BANANE

TĂVĂLITA PUFOASA SI AROMATA

MACAROANE CU BRANZA LA CUPTOR

PRĂJITURĂ "FRESH"

TORT AMANDINE DE POST

SIROP DE ZAHAR ARS

FURSECURI FRAGEDE DE IARNA

CASTANE LA CUPTOR

NEGRESA AROMATA DE POST

GLAZURA DE POST 

TARTA CU GRIS ȘI PIERSICI DIN COMPOT

TORT DE BISCUIȚI

FOI DE SIBIU 

PRAJITURA EXCELENT

CORNULETE CU GEM

BIGNE

PRAJITURA CU MAC

CREMA MOUSSELINE

GLAZURA DE CACAO

DULCINEEA

CHOCOFLAN

BANANA BREAD

TARTA CU BANANE

GOGOSI PUFOASE

FURSECURI PENTRU MOS CRACIUN

PRAJITURA DELICIOASA



CREMA PASTICCERA

BLAT DE PANDISPAN

CLĂTITE 


TIRAMISU





TORT DIPLOMAT CU FRUCTE DE PĂDURE











Comentarii

Postări populare