FELUL PRINCIPAL
Dacă sărim peste aperitiv și preferăm, în schimb, o ciorbă, este recomandat să evităm consumul de orice fel de bautură alcoolică înainte, pentru că schimbă gustul mâncării și nici nu are vreun rol semnificativ.
În schimb, dacă optăm pentru o supă concentrată de pește sau crustacee, se poate servi alături un vin alb, sec si tare.
Cu cât mai gras este peștele, cu atât mai acid trebuie să fie vinul ales.
Carnea alba și carnea roșie la felul principal cer obligatoriu vin!
Când ajungem la felurile de bază, trebuie să știm că putem dispune de opțiuni mult mai diversificate din punct de vedere al bauturilor servite.
În general, se recomandă vinurile roșii, însă dacă mâncarea este pe bază de carne albă, vinul este preferabil să fie unul alb, mai ușor, cu buchet, în timp ce carnea roșie cere un vin roșu, puternic.
Preparatele pe bază de legume impun, de asemenea, alegerea unui vin mai ușor – spre exemplu, din soiurile Chardonnay, Tamaioasa, Grasa sau Francusa.
Preparatele pe bază de carne de vânat vor fi însoțite de vinuri vechi și seci, fine (Cabernet Sauvignon).
În cazul în care vinul a făcut parte din ingredientele folosite la prepararea unui fel de mâncare, în mod obligatoriu se va servi același fel de vin în timpul mesei.
Aceleași reguli se aplică și pentru carnea la grătar.
Mititeii se servesc întotdeauna cu bere.
Branzeturile sau preparatele în care branzeturile joaca un rol important vor trebui însoțite de vinuri albe sau, eventual, rose.
Dacă provin din aceeași regiune ca și branza, asortimentul este cu atât mai reusit.
Mâncărurile cu sos de roșii sau preparatele specifice bucatariilor asiatice se asortează cel mai bine cu un Pinot Noir sau un Burgund, vinuri cu gust si buchet caracteristic.
Pentru preparatele din fructe de mare, salate sau legume, soiurile Sauvignon, Muscatel, Feteasca Alba, Riesling Italian sau Pinot Garis sunt cele mai potrivite.
Comentarii
Trimiteți un comentariu