DULCINEEA




INGREDIENTE :

Foi:

900 g faina
250 g zahar tos
200 g miere
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de portocala sau lamaie (optional)
1 lingura rasa de bicarbonat de sodiu
120 g unt
2 oua intregi
50-100 ml lapte rece (cat este necesar ca sa sa se formeze un aluat)

Crema de gris:

500 ml lapte
250 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
un praf de sare
120 g gris
300 g unt moale (la temperatura camerei)


1 borcan de gem de caise sau piesici
Glazura de ciocolata


MOD DE PREPARARE :

Foi:

Intr-o cratita se pune mierea, untul si zaharul la topit, pana ce zaharul se dizolva complet.
Se trage cratita de pe foc și se lasă la răcit.
Amestecul se transfera într - un hol încăpător și se adauga vanilia, coaja rasa de la 1/2 portocala sau lamaie, cele doua oua intregi si se mixeaza bine.
Faina se adaugă in ploaie, apoi se adaugă și bicarbonatul.
Se adaugă câteva linguri de lapte rece, pana ce aluatul se leaga si devine manevrabil.
Se infasoara in folie si se baga la frigider pentru 10 minute.

Se scoate aluatul de la rece si se lasa alte 15 de minute pe masa de bucatarie (ca sa se inmoaie si sa devina modelabil). 

Aluatul se imparte in 4 portii egale si se intind 4 foi, fiecare foaie aproximativ de mărimea tăvii de aragaz in care se vor coace foile. 

Foile se întind direct pe hârtia de copt, apoi se trage hârtia in tava de aragaz.
Foile se înțeapă usor cu furculita ca sa nu faca basici.

Se coc in tava si nu pe dosul ei, timp de 5-7 minute in cuptorul preîncălzit la 200 gr C.

Foile se lasă la răcit pe hârtia de copt.
Pot fi păstrate cu hârtia de copt intre ele, așezate în teanc și 7 zile.

Crema:

Crema de gris se face rapid si usor.
Se pun la fiert laptele impreuna cu un praf de sare, vanilia si zaharul tos. 

Cand ajunge la fierbere, se adaugă in ploaie grisul si se amesteca bine sa nu se formeze cocoloase. 
Grisul cu lapte se fierbe timp de 4-5 minute, la foc mic, amestecandu-l continuu. 

Cratita se trage de pe foc și se lasă la răcit la temperatura camerei. 

Este foarte important ca untul sa fie scos din frigider cu 3-4 ore inainte, ca sa fie moale si cremos. 

Grisul cu lapte (racorit) se transfera  într-un castron încăpător si se mixeaza la viteza medie, adaugand cate o bucatica de unt moale. 

Nu trebuie mixat mult pentru ca apare riscul taierii! Este suficient sa fie bine omogenizat.

 Crema de gris cu unt se imparte in doua parti egale.

Se alege cea mai frumoasa foaie și se da deoparte, deoarece ea va fi pusa deasupra. 

Pe prima foaie se pune prima jumătate din crema de gris. 

Deasupra următoarea foaie care se va unge cu gem de caise sau piersici.

Următoarea foaie deasupra, iar ea se va umple cu a a doua jumătate din crema de gris, iar deasupra capacul, ultima foaie. 

Se apasă usor cu palma ca sa se aseze bine foile. 

Se aseaza o greutate peste prajitura (o hartie curata de copt și un fund de lemn, sau carti. 
Prajitura se lasă  in frigider pana a doua zi.

Decorul traditional al acestei prajituri este zaharul pudra vanilat.
In Ungaria se glaseaza cu ciocolată.

GLAZURA DE CIOCOLATA

A doua zi prăjitură se glazureaza, se taie marginile si se porționează.

Comentarii

Postări populare