PRAJITURA CU MAC
Blat cu mac:
6 albusuri
180 gr zahar
un praf de sare
1 plic zahar vanilat
1/2 fiolă vanilie
30 ml ulei
80 gr faina
250 gr mac
Albușurile se mixează cu un praf de sare la viteza maxima, până devin sticloase si se întăresc.
Se adaugă zaharul tot deodata, zahărul vanilat și esența.
Se continua mixarea la viteza maxima pana se obține o bezea tare.
Se adaugă uleiul și se mai mixează câteva secunde.
Adaugam făina toată deodată si macul.
Se amestecă cu ajutorul unei spatule, ușor, de jos în sus.
Cuptorul se încălzește la 180 gr apoi temperatura se reduce la 150 grade.
Se tapetează tava cu hârtie de copt, se toarnă compoziția, se nivelează și se introduce la cuptor pt 15-20 minute.
După ce s-a copt, se scoate tava din cuptor, iar blatul se ia ușor cu foaia de copt, se așează pe un grătar și se dezlipește hârtia de copt.
Blat de cocos:
3 albușuri
ub praf de sare
80 gr zahar
100 gr cocos
50 gr faina
1 plic zahar vanilat
1/2 fiolă vanilie
20 ml ulei
80 ml lapte
Albușurile se mixează cu un praf de sare la viteza maxima, până devin sticloase si se întăresc.
Se adaugă zaharul tot deodata, zahărul vanilat și esența. Se continua mixarea la viteza maxima pana se obține o bezea tare.
Se adaugă uleiul și laptele și se continua mixarea încă 1 minut.
Adaugam făina toată deodată si cocosul. Se amestecă cu ajutorul unei spatule, ușor, de jos în sus.
Cuptorul se încălzește la 180 gr apoi temperatura se reduce la 150 grade.
Se tapetează tava cu hârtie de copt, se toarnă compoziția, se nivelează și se introduce la cuptor pt 15-20 minute.
După ce s-a copt, se scoate tava din cuptor, iar blatul se ia ușor cu foaia de copt, se așează pe un grătar și se dezlipește hârtia de copt.
Crema MOUSSELINE:
Este o crema fina de vanilie cu unt.
800 ml lapte
8 gălbenușuri
300 gr zahăr
120 gr făină
un praf de sare
4 pliculețe zahăr vanilat
200 gr unt la temperatura camerei
Laptele se pune la fiert cu vanilia.
Separat se mixează gălbenușurile, faina și sarea.
Se mixează pana se obține o compoziție spumoasă.
Când laptele s-a înfierbântat bine, îl turnăm în fir subțire în castronul cu gălbenușuri. Se răstoarnă în cratița în care a fiert laptele, se pune la fiert la foc mic, amestecând continuu.
Când dă în clocot, se mai tine 2 - 3 minute.
Se răstoarnă în alt castron, se acoperă cu folie transparentă ca să nu prindă coajă. Se lasă la răcit la temperatura camerei.
Când crema s-a răcit se spumează untul și se adaugă la cremă puțin câte puțin, mixând scurt după fiecare adăugare.
Sfat: dacă crema pe bază de unt se taie, se repară mixând la viteză mare 10 - 15 minute.
Decor:
fulgi de cocos
cacao ( optional)
Asamblare:
In tava in care am copt blaturile, se aseaza blatul de mac, trei sferturi crema de vanilie, apoi blatul de cocos.
Deasupra lui se pune crema de vanilie rămasă.
Se nivelează uniform si se decorează cu fulgi de cocos și cacao (optional).
Se introduce prăjitură la frigider pentru cel puțin 4 ore.
Comentarii
Trimiteți un comentariu