PRAJITURA EXCELENT
CREMA:
8 oua
440 gr zahar
2 linguri faina
un praf de sare
200 gr cacao
1 fiolă rom
400 gr unt rece de la frigider
Într-un castron încăpător se sparg ouăle, se adauga un praf de sare și se mixează la viteza maxima timp de 5 minute, până își dubleaza volumul.
Se adaugă zaharul treptat, continuând sa se mixeze la viteza maxima, până ce am incorporat tot zaharul ( 10 minute in total).
Apoi se adaugă și faina și se mai mixează câteva minute.
Într-o crăticioară se pune apa la fier.
Se alege o crăticioară in asa fel încât sa incapa fundul bolului pe gura acesteia.
Atenție : crema se va pregăti la bain - marie, si nu trebuie ca fundul castronului sa atingă apa clocotită.
În momentul în care apa clocotește, se așează castronul cu crema de oua deasupra ei.
Se ține la bain-marie timp de 30 minute, timp în care se va amestecă continuu.
Cand crema s-a încălzit și a început sa facă o spuma alba, se adaugă cacaua in ploaie, câte puțin, amestecând continuu, pentru a o incorpora fără sa facă cocoloașe.
Se ține pe foc până se îngroașă si începe sa facă basici (30 minute se amestecă continuu).
Se ia castronul cu crema si se da deoparte pentru a se raci.
Când crema este rece, se adaugă untul tăiat bucatele, mixând la viteza maxima.
Crema trebuie sa fie rece, iar untul la fel, rece de la frigider se va tăia cubulețe și se va adaugă treptat la crema.
Se adaugă și fiolă de rom.
Se acoperă cu folie alimentara pentru a nu face crusta.
In timp ce așteptăm să se răcească crema, putem pregăti foile.
4 FOI:
2 ouă
300 gr zahăr
100 gr unt topit
4 linguri miere
6 linguri lapte
2 lingurițe praf de copt
un praf de sare
700 gr făină
2 foi hârtie de copt
ulei pentru uns blatul de lucru
Ouăle se bate cu mixerul la viteza medie, se adaugă zahărul, untul topit, mierea, laptele și bicarbonatul.
Se mixează până se obține o compoziție omogenă, care se fierbe într-o crăticioară la foc mic până se îngroașă ca o ciulama.
După ce dă in 2 - 3 clocote se ia de pe foc și se adaugă toată făină deodată.
Se amesteca energic cu o lingură de lemn, iar când s-a răcit suficient se frământă pe blatul uns cu ulei.
Se face un sul și se împarte în 4 părți egale.
Fiecare parte se întinde în foaie foarte subtire cu sucitorul direct pe hârtia de copt.
Se înțeapă pe alocuri cu o furculiță pentru a nu face bășici.
Foaia se ia direct cu hârtia de copt și se așează într-o tava de aragaz.
Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 grade, timp de 3 - 4 minute până se rumenește ușor.
Se desprinde de pe hârtia de copt cât foaia este încă caldă.
Ele se vor întari imediat ce se răcesc.
Se așează pe un grătar pentru a se răci, una peste alta.
Se repetă operațiunea până se obțin 4 foi.
SFAT: Cât timp prima foaie se coace, se va intinde cea de-a doua.
Așa economisiți timp.
ASAMBLARE:
Tapetam cu folie alimentara tava in care am copt foile și punem prima foaie cu fata în jos.
Dezlipim hârtia de copt și ungem uniform pe toată suprafata foaia de prăjitură cu 5 linguri de cremă.
Deasupra adaugam următoarea foaie cu partea fără hârtie de copt.
Presăm ușor cu mâna și dezlipim hârtia de copt.
Ungem din nou cu crema si tot asa pana la final.
Se va încheia cu foaie.
Bagam la frigider pentru o ora tava cu prăjitură acoperita cu folie alumentara.
Apoi scoatem tava și un cuțit mare indreptam marginile prajiturii,daca este cazul dupa care injumatatim prajitura pe lung.
Punem 2-3 linguri de crema pe una din jumatati.O distribuim pe toata suprafata si asezam cealalta jumatate peste prima jumătate de prăjitură.
Invelim prajitura in folie alimentara si o bagam la frigider pentru 6 ore sau peste noapte.
Dupa expirarea timpului, scoatem prajitura de la frigider si o imbracam in crema ramasa.
Bagam din nou prajitura la frigider, timp in care preparam glazura.
GLAZURA :
Frisca se înfierbântă la foc mediu.
Într - un bol se rupe ciocolata in bucati.
Peste ea se toarnă frisca fierbinte.
Se lasă pentru 5 minute și nu se amestecă!
După 5 minute se amestecă lejer cu un tel, apoi se amestecă energic.
Se toarnă peste prajitura glazura rece (la temperatura camerei) si se nivelează cu un cuțit cu lamă lungă și subtire.
Scoatem prăjitură din folie, o asezam pe un grătar și turnam glazura peste ea.
Sub grătar punem o tava in care se va scurge excesul de glazura care va fi folosit la ornarea prajiturii.
Directionam glazura cu o spatula astfel incat sa acoperim intreaga suprafata si sa obtinem acelasi grad de acoperire peste tot.
Bagam prajitura la frigider pentru 15 minute dupa care trasam linii cu excesul de glazura.
Puteți folosi un cornet, va puteti ajuta si de o punga pe care sa o taiati la un colt sau folosiți o lingură înmuiată în glazura și trasări linii.
Comentarii
Trimiteți un comentariu