SPAGHETTI CU MIDII



INGREDIENTE:
2 porții

1 kg de midii  proaspete (cozze)
500 gr roșii cherry
4 catei de usturoi
1 legătură pătrunjel verde
fulgi de ardei iute uscat (peperoncino)
sare
piper
1/2 pahar de vin alb sec
ulei de măsline extravirgin
300 gr spaghetti (cantitate minimă pentru 2 persoane)

Într - o cratiță mai largă sau într-un wok se pune la călit doi căței de usturoi zdrobiți în coajă, un fir de ulei de măsline extravirgin și câțiva fulgi de ardei iute după gust.


Se adaugă imediat midiile foarte bine spălate și curățate.

Peste ele se adaugă vinul alb sec.

Un praf de piper negru măcinat și câteva crenguțe de pătrunjel curățate de frunze ( se vor folosi pentru partea finală a rețetei).

Se amestecă cu o paletă de lemn, și se acoperă cratiță cu un capac.

Se lasă la loc mediu până se deschid toate midiile, amestecând din când în când.

Între timp, roșiile cherry se taie în patru.

Se pune la fiert și apa pentru paste.

Când midiile s-au deschis, se trag de pe foc și cu o paletă se scot într-un bol și se decojesc.

Se vor păstra câteva midii în cochilii pentru decorul farfuriei.

Zeama pe care midiile si - au lăsat-o la fiert se va strecura și se va folosi la prepararea sosului.

Când apa pentru paste a început să fiarbă, se sărează (1 lingura cu sare) și se adaugă pastele.

Doi catei de usturoi se toacă mărunt și se pun la călit într-o cratiță largă (indicat ar fi sa folosiți un wok) cu un fir se ulei de măsline, câțiva fulgi de ardei iuți uscați, pentru 1 minut, apoi se adaugă roșiile și se amestecă bine.

Se adaugă foarte puțină sare, pentru că se va folosi apa de la midii care este foarte sărată.

Când roșiile s-au călit se adaugă zeama lasata de midii, si se acoperă iar cu capacul.

Când au început sa fiarbă se adaugă peste sos spaghetele fierte doar jumătate din timpul indicat pe pachet (ele se vor fierbe în sos).

Se amestecă bine cu doua palete de lemn, ridicând ușor în sus.

Lăsăm la foc mediu, amestecând din când în când.

Dacă mai este nevoie se mai adaugă puțin din apa în care au fiert pastele.

Când apa s-a evaporat și s-a format sosul, se adaugă midiile și se mai ține pe foc 1 minut fără capac.

Stingem focul și adăugăm pătrunjel verde tocat.

Tragem cratiță deoparte.
Amestecăm bine.
Punem din nou capacul și mai lăsăm 1 minut.

Se porționează pentru doua persoane și se ornează cu midii în cochilie.



SPĂLAREA ȘI CURĂȚAREA MIDIILOR:

Midiile se pun într-un bol încăpător.
Toata operațiunea de curățare se va realiza sub jet de apă rece.

Scoateti din apă una câte una.
În primul rând, verificaţi dacă midia este închisă și în cazul în care aceata este deschisă, aruncaţi-o, înseamnă că nu este vie.

Apoi eliminati byssus  trăgându-l în sus, iar la final se curăță suprafața midiilor.



Pentru a curăţa partea exterioară a midiilor este nevoie de un burete de bucătărie de sârmă.

Fără săpun, doar buretele se freacă pe midii pentru a elimina reziduurile.

Ca  alternativa  la buretele de sârmă este o perie de sârmă.

Pe  suprafața midiilor este  murdarie sub formă de mici cratere de culoare albă,  aşa-numiții dinţii de câine.
Curataţi-i cu ajutorul unui cuţit.

Odată ce cochiliile de midii vor fi curate, puneți toate midii în apă rece la înmuiat într-un alt recipient.

Se topeste în apa cu midii un pic de sare şi lăsaţi-le la înmuiat aprox 15  minute pentru a elimina ultimele impurităţi.

Apoi midiile se scurg de apă, se spală bine pentru a elimina residuurile de sare și sunt gata pentru a fi gătite.

Trebuie gatite cu capac. Midiile care nu se deschid se vor arunca.

Preparat realizat de Dima Florin

Comentarii

Postări populare