DULCEATA DE PIERSICI
INGREDIENTE:
pentru 4-5 borcănele de 200 ml
3 kg piersici
1,5 kg zahăr
Piersicile se spală cu apă rece, apoi se cufundă timp de o oră într-un amestec de apă cu bicarbonat de sodiu : 1 linguriță la 1 l apă rece.
După acest timp, piersicile se sterg și se taie felii sau cubulețe.
Nu se spală fructele după îndepărtarea sâmburilor deoarece se îmbibă cu apă.
Direct în cratița în care se va face dulceața se pun piersicile și zahărul.
Se acoperă cu un capac sau cu folie alimentar, și se lasă în repaus timp de 2 ore.
Fructele și-au lăsat zeamă în acest timp.
Cratița cu fructe se pune pe foc mediu și se aduce totul la fierbere, amestecând ocazional.
Cel mai bine e să aveți o cratiță largă dar cu pereți înalți, deoarece dulceața se leagă mai repede decât într-o oală înaltă și strâmtă.
Atenţie, în dulceaţă se amestecă cu lingura de lemn!
Din momentul în care au început să fiarbă se mărește ușor flacara.
Se lasă pe foc la fiert 30 minute.
Se amestecă ocazional, cu grijă să nu se zdrobească fructele.
Focul trebuie să fie iute (nu moale ca la gem), iar fructele trebuie să fiarbă bine în acest sirop.
Se face proba picaturii : o picătură de sirop aşezată pe o farfurie rece stă ca o bobiţă, fără să se împrăştie pe farfurie.
Apoi cratița cu dulceață de piersici se trage de pe foc și se acoperă cu un prosop de bucătărie curat, ud, bine stors, si se lasă să se răcească o oră.
Se toarnă în borcane numai după ce s-a răcit, altfel fructele se ridică la suprafață și zeama rămâne limpede pe fund.
Dulcețurile se pun reci în borcane față de gemuri și marmelade care se pun fierbinți.
Borcanele și capacele cu filet se spală foarte bine cu apă și detergent de vase, se clătesc cu apă din abundență și se sterilizează în cuptor timp de 30 minute (borcanele și capacele se așează pe tava de cuptor cu gura în sus).
Dulceața se pune rece în borcanele călduțe și li se înfiletează capacele strâns.
Apoi se întorc borcanele cu gura în jos, pe capac și se lasă 12 ore.
Comentarii
Trimiteți un comentariu