AMANDINE DE CASA



INGREDIENTE :
Tava 25x35

BLAT DE CACAO:

8 ouă
8 linguri de zahăr
3 linguri cacao
5 linguri făină
un praf de sare
1/2 esență de rom

Ouăle se scot din frigider cu o oră înainte de pregătire.

Se separă albușurile de gălbenușuri.

Albușurile se bat spumă cu un praf de sare, cu mixerul sau cu telul.

Când și-au dublat volumul și au devenit spumoase, se adaugă zahărul treptat mixând în continuare.

Când au devenit o bezea tare, se adaugă gălbenușurile treptat, mixând în continuu.

După ce compozitia s-a omogenizat, se scoate mixerul, se adaugă faina și cacao în ploaie, treptat, și se amestecă cu o lingură de lemn de jos în sus, încet, pentru a nu înmuia compoziția.
Se adaugă și romul.

Se tapetează la bază (pe fund) tava de copt cu hârtie cerată de copt, se adaugă aluatul de blat, și se uniformizează cu lingura de lemn.

Se introduce în cuptorul preîncins la 180 grade, pentru 30 minute.

Se încearcă blatul cu o scobitoare : dacă pe scobitoare rămâne aluat însemna că mai trebuie ținut la cuptor, în schimb dacă scobitoarea iese curată, blatul este copt.

Se scoate blatul din cuptor.

După ce s-a scos din cuptor, cu lama unui cuțit subtire dar lung, se desprind marginile blatului de tavă.

După 10 minute, se răstoarnă blatul pe un grătar, si se lasă la răcit.

CREMA:

600 ml lapte
6 gălbenușuri
225 gr zahăr
90 gr făină
4 linguri cacao
un praf de sare
1 fiolă esență de rom
200 gr unt rece

Laptele se pune la fiert cu zahărul vanilat.

Separat se mixează gălbenușurile, faina și sarea.

Se mixează până se obține o compoziție spumoasă, apoi se adaugă cacao și se amogenizează bine cu un tel.

Când laptele s-a înfierbântat bine, îl turnăm în fir subțire în castronul cu gălbenușuri.

Se răstoarnă în cratița în care a fiert laptele, se pune la fiert la foc mic, amestecând continuu.

Când dă în clocot, se mai tine 2 - 3 minute.

Se răstoarnă în alt castron, se acoperă cu folie transparentă ca să nu formeze crustă.

Se lasă la răcit la temperatura camerei.

Când crema s-a răcit, se spumează cu untul rece de la frigider, tăiat in bucățele mici.



Se adaugă puțin câte putin, mixând scurt după fiecare adăugare.

La final se adaugă și romul.

Sfat: dacă crema pe bază de unt se taie, se repară mixând la viteză mare 10 - 15 minute.

SIROP DE ZAHAR ARS:

120 gr zahăr
250 ml apă rece
1/2 fiolă esență de rom

Se caramelizează zahărul, se adăugă apă rece, și se lasă pe foc până se topește complet zahărul.



Se trage de pe foc și se adaugă romul.

Se lasă la răcit.

SFAT: indicat ar fi ca atunci când însiropați blatul, acesta să fie rece, iar siropul călduț, astfel se pătrunde mai ușor și nu mai rămân porțiuni din blat neînsiropate .

FONDANT:

500 gr zahăr tos
150 ml apă rece
5 linguri miere
2 linguri cacao
1/2 esență de rom

Într-o cratiță se pune la foc mediu zahărul și apa.

Se amestecă bine până de topește zahărul.

Se fierbe circa 15 minute.

Se face proba: se ia cu o linguriță și se picură pe o farfurie uscată.

Dacă se formeaza bobite, fără să curgă înseamnă că este gata.
Se ia bobița de sirop între degete și dacă se formeaza un firicel la îndepărtarea degetelor înseamnă că siropul trebuie tras de pe foc.

Se adaugă mierea și se amestecă bine cu lingură metalică până se topește.

Se transferă siropul într-un castron rece, metalic sau de plastic, și se lasă să se răcorească 30 minute.

Se verifică ușor cu degetul, iar când este un pic călduț se bate cu mixerul la viteza medie până se albește și se întărește.

Se adaugă cacao și esența de rom.

ASAMBLARE :

Blatul rece se taie în două părți egale.

O parte se așează în tava în care am copt blatul, și se însiropează cu ajutorul unei linguri sau pensule, cu sirop călduț.

Se adaugă crema din care se oprește 3-4 linguri pentru ornat.

Se nivelează uniform, apoi se adaugă a doua parte de blat.

Se însiropează cu ajutorul unei pensule.

Tava se acoperă cu folie alimentară și se dă la frigider pentru 2-3 ore.

După acest timp, se taie porții egale de amandine, și se așează pe un gratar.

Peste fiecare bucățică de amandine se toarnă fondant.

Se ornează cu crema păstrată și cu un fulg de migdala sau ciocolată.

Se dă la frigider pentru cel puțin 2 ore înainte de servire.

Comentarii

Postări populare