SUPA DE PUI CU GALUSTE
INGREDIENTE :
1 pui
5l apă rece
3 morcovi
2 bucățele de țelină
2 cepe
2 căței de usturoi
50 ml ulei
o mâna de fidea
sare
piper
1 legătură pătrunjel verde
1 lingură mărar verde
GALUSTE:
2 ouă
un praf de sare
1 vârf cuțit de praf de copt
2 linguri apă rece
2 linguri ulei
9-10 linguri griș.
MOD DE PREPARARE :
Puiul se porționează și se pune la fiert în 5 l apă rece.
Se spumează ori de câte ori este nevoie.
După ce se ia toată spuma se adaugă 1 linguriță de sare.
Legumele se curată și se spală.
Se adaugă întregi în oală: 2 cepe, 2 morcovi și țelina.
Până fierb legumele se prepară compoziția de găluște: cele 2 ouă se bat foarte bine cu telul cu un praf de sare. Apoi se adaugă apa și uleiul.
Se omogenizează bine.
Grișul se adaugă treptat : prima dată 4 linguri, se amestecă bine cu telul, apoi se adaugă praful de copt și încă 4 linguri de griș.
Se lasă în repaus 5-10 minute, apoi se mai adaugă 1-2 linguri de griș dacă mai este nevoie.
Cantitatea de griș variază în funcție de mărimea ouălelor.
După ce legumele s-au fiert, se scoate ceapa și țelina, iar morcovul se taie rondele sau bastonașe.
Se reduce focul la mic și se începe formarea galuștelor: cu ajutorul unei lingurițe înmuiate în apă rece, se ia compoziție și se scufundă în supă.
Se repetă operațiunea până se termină compoziția de griș.
Se acoperă oala cu un capac și se lasă să fiarbă 10 minute.
După acest timp se adaugă o cană de apă rece la supă, și se lasă să fiarbă fără capac.
Între timp, se rade un morcov pe răzătoarea mică și se călește 2-3 minute în câteva linguri de ulei.
Uleiul se strecoară și se adaugă la supă.
Se pune și fideaua în oală.
Când găluștele au fiert, se condimentează cu sare și piper după gust.
Se închide focul și se adaugă cățeii de usturoi curățați dar întregi.
Se asezonează cu pătrunjel verde și o lingură de mărar verde.
Comentarii
Trimiteți un comentariu