ECLERE



INGREDIENTE :
25-30 bucati

ALUAT:

150 ml apă

150 ml lapte

120 gr unt

un varf de cutit de sare

240 gr făină

300 gr oua

Am asezat cratita cu lapte, apa, sare si unt pe foc si am asteptat sa ajunga la fierbere. Am redus flacara si am turnat faina in ploaie, amestecand mereu cu o lingura de lemn. La inceput se formeaza cocoloase care dispar prin amestecare energica.
Aceasta se face prin gatirea la foc mic a aluatului si amestecarea lui cu spatula pana ce pe fundul cratitei se formeaza o pelicula albicioasa. In acest rastimp veti observa cum se evapora apa din aluat (aburi).

Acum am stins focul si am tras cratita deoparte. Trebuie sa se racoreasca aluatul inainte de a trece la urmatoarea etapa.

Cam acum se porneste cuptorul. Se pune la incins la 250 C
Pentru a accelera racirea am rasturnat aluatul din cratita fierbinte intr-un castron de plastic. L-am amestecat cu spatula ocazional si am asteptat sa se racoreasca.
Aluatul trebuie sa fie caldut.

Cu mixerul de mana am amestecat la viteza mica aluatul racorit si am incorporat ouale pe rand.
Am folosit un pos cu dui stelat pentru modelarea eclerelor si am tapetat tavile cu hartie de copt.

Cuptorul a fost preincins la 250 C.
Am introdus prima tava pe sina din mijloc a cuptorului si am inchis repede usa.
Am redus temperatura la 230 C si am copt eclerele 15 minute.
Apoi am redus temperatura la 170 C.
Am copt eclerele mai departe alte 15  minute. NU am deschis usa cuptorului deloc in aceste 30 de minute.
Daca vi se pare ca sunt prea rumene puteti scurta a doua etapa de copt (in functie de cuptor).

Se scot pe un platou si se lasa la racit.
Se taie un capacel iar cu duiul stelat se umple cu crema de vanilie si frisca, peste care se aseaza capacelul.
Se pudreaza cu zahar pudra sau se glazureaza cu ciocolata.

Se dau la frigider pentru 2 ore.


Comentarii

Postări populare