ALBA CA ZAPADA


INGREDIENTE:

FOI:

4 bucăți
3 ouă
8 linguri ulei
8 linguri zahăr
8 linguri lapte
25 linguri făină
1 linguriță praf de copt stins cu zeamă de lămâie
un praf de sare

CREMA DE LĂMÂIE:

1 l lapte
8 linguri zahăr
10 linguri griș
3 pliculețe zahăr vanilat
1 lămâie
200 gr unt

DECOR:
zahăr pudră

MOD DE PREPARARE:

FOI:

Se pun într-un vas ouale, sarea, uleiul, zahărul și se bat cu mixerul până când se topește zahărul complet.

Se adaugă faina, laptele și praful de copt stins cu zeamă de lamaie și se frământa aluatul.

Iese un aluat lipicios, dar nu foarte moale.
Daca mai este nevoie, se mai adaugă o lingură de lapte sau de făină.

Se lasă aluatul să se odihnească în frigider minim 2 ore, învelit în folie, ca să nu se usuce.


Ideal este să lăsați aluatul la rece peste noapte.

În timpul acesta, aluatul devine mai maleabil, mai ușor de întins, iar foile vor ieși mai pufoase.

Se împarte aluatul în 4 bucăți egale.

Se presară făină peste foaia de copt, se așează bucata de aluat și se presară si deasupra făină.

Se întinde cât mai subțiri cu putință.

Se înțeapă foile cu o furculiță și se coc în cuptorul preîncălzit la 200 grade timp de 4-5 minute.


Când sunt ușor rumenite se scot din cuptor.

Ideal este sa faceți toate foile și abia apoi să le coaceți.

Le puneți pe hartie de copt, pe masă și în felul acesta nu veți greși, să le ardeți.

Se coc extrem de rapid.

Se pot suprapune foile lăsate cu hartie între ele.


Atenție la manevrare pentru că sunt fragile.

CREMA DE LĂMÂIE:

Se pun la fiert laptele cu zahărul, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie.

Cand laptele clocotește, se adaugă grișul în ploaie și se amestecă repede cu un tel, să nu facă cocoloașe.

Se lasă să dea în clocot 2-3 minute, apoi se stinge focul.

Se transferă într-un castron pentru a grăbi răcirea și se acoperă cu folie alimentară direct pe cremă, în felul acesta nu prinde crustă deasupra.


În crema călduță se adaugă untul rece, tăiat cubulețe.

Se mixează la viteză medie până ce crema se omogenizează și se încorporează tot untul.

La final se adaugă zeama de la 1/2 sau 1 lamaie, după gust.

ASAMBLARE:

Crema se împarte în 3 părți egale, și se întinde pe fiecare foaie.

Tava de aragaz în care ați copt foile se tapetează cu folie alimentara, lăsând marginile mai lungi, pentru ca la final sa înveliți prăjitura.

Se pune ultima foaie și se învelește în folie, iar deasupra se așează un fund de lemn sau ceva drept, cât prajitura de mare.


Se așează deasupra greutăți, care să țină prajitura dreaptă.

Se lasă minim 12 ore la frigider.

În timpul acesta prajitura se va înmuia.


DECORARE:

Se taie marginile, pentru a îndrepta prăjitura.

Deasupra se presară zahăr pudră.

Se taie în formele dorite : pătrățele, romburi, dreptunghiuri etc.

Este o prajitura grozavă, simplă, moale și parfumată.


Se servește alături de LIMONCELLO făcut în casă.

Comentarii

Postări populare