TORT DE MERE


INGREDIENTE:

cratiță de copt rotundă cu diametru 25 cm

BLAT DE PANDIȘPAN:

8 ouă 
8 linguri de zahăr 
8 linguri de făină 
1 pliculeț zahăr vanilat
un praf de sare

BAZA DE CARAMEL ȘI MERE:

1 cană de zahăr 
9-10 mere
bucățele de unt rece


SIROP DE ZAHAR ARS:

3-4 linguri de zahăr
1 cană de apă rece

DECOR:

500 ml frișcă naturală cu 30% grasime
3-4 linguri zahăr pudră 
ornament zahăr ars 
mere padurețe
ciocolată 

MOD DE PREPARARE:

PREPARAREA CARAMELULUI ȘI A FRUCTELOR :

Merele se spală și se șterg.

Se curăță de coajă și se scot cotoarele, scobind cu coada unei lingurițe.

Se baga sub un jet de apa rece, pentru a elimina resturile ramase și se lasa pe prosop de hârtie sa se zvânte.



1 cană de zahăr se caramelizează și se întinde și pe pereții cratiței, sucind cu atenție cratița pentru a întinde zahărul caramelizat cât mai sus.



Merele se așează pe fundul cratiței tapetate cu zahărul caramelizat.

În scobitura fiecărui măr se așează o bucățică de unt rece.


Se introduce cratița în cuptorul preîncălzit la 180 și se coc merele până se înmoaie, timp de aproximativ 30-40 minute.

BLATUL:

Ouăle se scot din frigider cu o oră înainte de pregătire.

Se separă albușurile de gălbenușuri.

Albușurile se bat spumă cu un praf de sare, cu mixerul sau cu telul.

Când și-au dublat volumul și au devenit spumoase, se adaugă treptat zahărul și zahărul vanilat, mixând continuu.

Când au devenit o bezea tare, se adaugă gălbenușurile treptat, mixând în continuu.

După ce compozitia s-a omogenizat, se scoate mixerul, se adaugă faina în ploaie, treptat, și se amestecă cu o lingură de lemn de jos în sus, încet, pentru a nu înmuia compoziția.

Peste merele coapte, fierbinti se toarnă blatul.

Se introduce cratița în cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de  30 minute.

Se încearcă porțiunile de blat unde nu sunt mere. 

Dacă scobitoarea iese uscată înseamnă că blatul este copt. 

Se scoate tava din cuptor, se desprind marginile cu lama unui cuțit ascuțit și se lasă 10 minute sa se răcorească.

Tava/cratița se acoperă cu un platou mai mare decât gura ei, și se răstoarnă tortul.


Se lasă să se răcească la temperatura camerei.

Între timp pregatim SIROPUL:

Într-un ibric se caramelizează zahărul peste care se adaugă apa rece.

Se lasă să fiarbă până zahărul este complet topit.

Se transferă siropul în alt recipient pentru a grăbi răcirea. 

Când tortul s-a racit, se însiropează cu siropul călduț de zahăr ars.

FRIȘCA se bate cu mixerul la viteza mică ,apoi pe măsură ce se întărește se mărește și viteza până la maxim.

Când frișca este întărită se adaugă si zahărul pudră și se mai mixează foarte puțin ,cu atenție căci FRIȘCA NATURALĂ SE POATE TĂIA, dacă este mixată prea mult.

Frisca bătută se acoperă cu folie alimentară și se bagă în frigider pentru 10-15 minute.


Se imbraca tortul în frișcă și se decorează după plac. 












Comentarii

Postări populare