COVRIGI POLONEZI
INGREDIENTE
ALUAT:50 gr unt moale
150 ml lapte
7 gr drojdie uscata
75 gr zahar
2 pliculețe zahăr vanilat
30 gr miere de albine
1 ou
400 gr faina
un praf de sare
1 lingurita coaja rasa de lamaie
1 lingura ulei
PENTRU UNS
70 gr unt
1 ou bătut
SIROP
300 gr zahar
600 ml apa
50 gr miere de albine
sucul si coaja rasa de la 1/2 lamaie
1 fiola de rom ( optional)
MOD DE PREPARARE:
Intr-un bol se amestecă faina cu sarea si se face o adancitura in mijloc.
Laptele , untul si zaharul se incalzesc usor, se transfera intr-un bol si se adauga la compoziție si drojdia.
Se amestecă, si se lasă in repaus 10 minute.
Se adauga oul batut, mierea si coaja de lamaie.
Compozitia se toarna in vasul cu faina si se amestecă cu o paleta.
Apoi se frământă cu mana unsa cu o lingura de ulei, pana ce aluatul devine elastic si omogen.
Aluatul trebuie sa fie moale si delicat, nu vârtos, caci nu va mai absorbi siropul.
Se acoperă vasul cu coca cu folie alimentară si se lasa la loc caldut sa creasca 1 ora.
După ce si a dublat volumul, se intinde aluatul pe blatul de lucru tapetat cu faina , in forma dreptunghiulara folosind un sucitor.
Se unge pe intreaga suprafata cu unt moale la temperatura camerei.
Se împăturește in trei, apoi se aduc capetele spre mijloc.
Aluatul se infasoara in folie alimentară si se pune la frigider pentru minim 30 minute.
Intre timp se pregătește siropul: apa, zaharul , sucul si coaja de lamaie se fierb cateva clocote.
Se trag de pe foc și se adaugă mierea si romul si se lasa sa se mai racoreasca la temperatura camerei.
Tava de aragaz se tapetează cu hârtie de copt.
Aluatul scos din frigider se intinde pe blatul tapetat cu faina in forma dreptunghiulara.
Se taie fasii late de cca 2 cm, care se rasucesc si se da forma de covrigi.
Se aseaza in tava.
Dupa ce s au format covrigii, se acopera tava cu un prosop curat de bucătărie sau cu folie alimentară si se pune la loc cald , la dospit pentru 30 minute.
Cuptorul se incinge la 150-160 gr.
Se ung covrigii cu ou batut si se introduc in cuptor pentru 20-30 minute.
Cand s-au rumenit se scot din cuptor si se lasa 5-10 minute sa se răcorească, apoi se torna peste ei cu lingura sirop cald.
Se servesc calzi sau reci.
Comentarii
Trimiteți un comentariu