FOI DE SIBIU



CREMA:

1,5 l lapte
un praf de sare
375 gr zahăr
8 linguri făină
1pachet unt rece de la frigider
1 fiolă esență de vanilie



Într-un castronel, cu ajutorul unei furculițe sau a unui tel, faina se diluează cu 300 ml lapte.
Se adaugă câte puțin lapte, si se freacă continuu pentru a nu forma cocoloașe.




Laptele se pune la fiert la foc mic.
Când a început sa fiarbă se adaugă zahărul și se amestecă pentru a-l dizolva.

Apoi se adaugă rântașul de făină.

Se amestecă continuu și se ține la foc mic până ce crema se va îngroșa.

După 4-5 clocote se închide focul.

Crema se transferă într-un bol încăpător pentru a accelera răcirea.


Se adauga esenta de vanilie. 

Bolul trebuie sa fie adecvat (de plastic) pentru a mixa apoi crema cu untul.


Se acoperă cu folie alimentară pentru a nu face crustă.

Se lasă la răcit la temperatura camerei.

Cat timp crema se răcește, pregătim foile.

6 FOI:

2 ouă
300 gr zahăr
100 gr unt topit
4 linguri miere
6 linguri lapte
2 lingurițe praf de copt
un praf de sare
700 gr făină
2 foi hârtie de copt
ulei pentru uns blatul de lucru


Ouăle se bat cu mixerul la viteză medie, se adaugă zahărul, untul topit, mierea, laptele și bicarbonatul.


Se mixează până se obține o compoziție omogenă, care se fierbe într-o crăticioară la foc mic până se îngroașă ca o ciulama.

După ce dă in 2 - 3 clocote se ia de pe foc și se adaugă toată făină deodată.
Se amestecă energic cu o lingură de lemn, iar când s-a răcit suficient, se frământă pe blatul uns cu ulei.


Se face un sul și se împarte în 6 părți egale.


Fiecare parte se întinde în foaie foarte subțire cu sucitorul, direct pe hârtia de copt.

Se înțeapă pe alocuri cu o furculiță pentru a nu face bășici.
Foaia se ia direct cu hârtia de copt și se așează într-o tava de aragaz.


Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 grade, timp de 3 - 4 minute până se rumenește ușor.

Se desprinde de pe hârtia de copt cât foaia este încă caldă.


Imediat ce se răcesc, foile se vor întări.

Se așează pe un grătar pentru a se răci, una peste alta.

Se repetă operațiunea până se obțin 6 foi.

Când crema s-a racit se mixează cu untul rece, tăiat cubulețe.


Modul de preparare al glazurei il găsiți aici:

GLAZURA DE CIOCOLATA


ASAMBLARE :

Prăjitura se va asambla în tava în care am copt foile.

Se așează prima foaie și se unge cu câteva linguri de cremă.



Pe următoarea foaie se întinde un strat de glazură.

Următoarea foaie se unge cu crema si tot asa pana ajungem la ultima foaie.

Peste ultima foaie se toarnă un strat generos de glazură.

Se uniformizează pe toată suprafata.



Tava cu prăjitură se bagă la frigider pentru 10-12 ore.

Când timpul a trecut, se scoate prăjitura din frigider și se îndreaptă marginile cu un cuțit cu lamă lată.


Comentarii

Postări populare