RAGU' ALLA BOLOGNESE-RETETA ORIGINALA

SPECIALITATEA CASEI DIMA

Sosul ragù este folosit la prepararea pastelor,  pentru LASAGNA BOLOGNESE si a altor specialitati din bucătăria italiana.

INGREDIENTE SOS RAGU:

1,5 l supă de legume
2 cepe medii
2 morcovi
2 tulpini de țelină
1 kg carne de vită
600 gr pancetta
1 pahar vin alb sec
800 gr roșii în conservă
1 l lapte

Pancetta este o șuncă de porc, asemănătoare cu baconul, specifică bucătăriei italiene.





SUPA DE LEGUME:

2 l apă
2 tulpini de țelină
1 ceapă mare
2 morcovi
1 cățel usturoi
2 roșii
6 crenguțe pătrunjel verde
un praf de sare

Legumele curățate și spălate se pun la fiert cu un praf de sare.
Când legumele s-au fiert, supa se strecoară.
Va ieși aprox 1, 5 l supa.

MOD DE PREPARARE RAGU:



Un litru de lapte se fierbe.
Se lasă câteva minute până se alege smântâna.
Se adună și se pune într-un bol, deoarece se va adaugă mai târziu la sos.
Din întreaga cantitate de lapte, se va folosi doar 500 ml.

Legumele se curată, se spală și se toacă mărunt.
Carnea se dă la mașina de tocat.

Într-o cratiță largă, se pune prima data la călit pancetta, fără folosi ulei.

Când începe sa prindă culoare se adaugă legumele tocate.
Se călesc împreună 10 minute, apoi se adaugă carnea de vita.
Se călește întreaga compoziție aproximativ 20 minute.

După ce s-a evaporat zeama lăsată de legume, se adaugă un pahar de vin alb sec.
După ce se evaporat alcoolul (5 minute) se adaugă 800 gr roșii în conservă pentru câteva minute.

Apoi se adaugă 500 ml supă de legume.

ATENTIE: Sosul Ragu se va fierbe timp de 3 ore la foc mic.
SUPA se dozează în 3 părți egale (500 ml), iar lapte în 2 părți (250 ml).

Se acoperă cu un capac, dar nu total pentru a se evapora zeama.

Când scade se adaugă 250 ml lapte. Se lasă până scade din nou, apoi se adaugă 500 ml supa.

Când scade se adaugă 500 ml supa, iar când a scăzut se adaugă ultima parte de lapte și se lasă la fiert cu capacul pus până când scade tot lichidul.

Se înlătură capacul se condimenteaza cu sare și piper se adaugă smântâna adunata de la lapte.



Se mai lasă 10-15 minute pe foc până ce sosul ragù capata o consistenta omogenă.

Acest sos se poate pregăti în cantitate mai mare.
Se păstrează în borcane, la frigider.

Reteta îi aparține lui Dima Florin.

Comentarii

Postări populare