TORT DE MERE CU CREMA DE ZAHAR ARS
INGREDIENTE:
cratiță de copt rotundă cu diametru 25 cm
BLAT DE PANDIȘPAN:
6 ouă
6 linguri de zahăr
6 linguri de făină
un praf de sare
1 cană de zahăr
9-10 mere
dulceață sau gem (eu am folosit dulceață de gutui)
DECOR:
1 kg frișcă naturală cu 30% grasime
fulgi copți de migdale
ornament zahăr ars
MOD DE PREPARARE:
PREPARAREA CARAMELULUI ȘI A FRUCTELOR :
Merele se spală și se șterg.
Se curăță de coajă și se scot cotoarele, scobind cu coada unei lingurițe.
1 cană de zahăr se caramelizează și se întinde și pe pereții cratiței, sucind cu atenție cratița pentru a întinde zahărul caramelizat cât mai sus.
Merele se așează pe fundul cratiței tapetate cu zahărul caramelizat.
Scobitura fiecărui măr se umple cu dulceață sau cu gem.
Se introduce cratița cu mere în cuptorul preîncălzit la 180 și se coc merele până se înmoaie, timp de aproximativ 30-40 minute.
BLATUL:
Ouăle se scot din frigider cu o oră înainte de pregătire.
Se separă albușurile de gălbenușuri.
Albușurile se bat spumă cu un praf de sare, cu mixerul sau cu telul.
Se separă albușurile de gălbenușuri.
Albușurile se bat spumă cu un praf de sare, cu mixerul sau cu telul.
Când și-au dublat volumul și au devenit spumoase, se adaugă zahărul treptat mixând în continuare.
Se adaugă și zahărul vanilat.
Când au devenit o bezea tare, se adaugă gălbenușurile treptat, mixând în continuu.
După ce compozitia s-a omogenizat, se scoate mixerul, se adaugă faina in ploaie, treptat, și se amestecă cu o lingură de lemn de jos în sus, încet, pentru a nu înmuia compoziția.
Peste merele coapte se toarnă blatul.
Se introduce cratița în cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 30 minute.
Se încearcă porțiunile de blat unde nu sunt mere.
Dacă scobitoarea iese uscata înseamnă că blatul este copt.
Se scoate tava din cuptor, se desprind marginile cu lamă unui cuțit și se lasă 10 minute sa se răcorească.
Tava/cratița se acoperă cu un platou mai mare decât gura ei, și se răstoarnă tortul.
Tava in care am copt blatul se spala și se pregătește pentru a prepara crema de zahar ars.
După ce crema de zahăr ars s-a racit se așează cu grijă deasupra blatului de mere.
Tortul se bagă la frigider până pregătim frisca, decorul si prăjim fulgii de migdale.
Tortul se îmbracă in frișcă. Lateralele se ornează cu fulgii de migdale iar în centru așezăm ornamentul de zahăr ars.
Comentarii
Trimiteți un comentariu