TORT DIPLOMAT CU FRUCTE DE PADURE


INGREDIENTE:

BLAT DE PANDIȘPAN

CREMA:

4 ouă mari
10 linguri de zahăr
2 linguri de făină
500 ml lapte fiert cu un praf de sare și răcit
500 ml frișcă lichidă
4 linguri zahăr pudră
20 gr gelatină
2 pliculete zahăr vanilat
1 fiolă esență de vanilie
mix fructe de pădure

SIROP:

120 gr zahăr
250 ml apă


Decor:

200 ml frișcă lichidă
4 linguri zahăr pudră vanilat
fructe de pădure
crenguțe de mentă


MOD DE PREPARARE :

BLAT DE PANDIȘPAN


După ce s-a scos din cuptor, cu lama unui cuțit subtire dar lung, se desprind marginile blatului de tavă.

După ce s-a mai racit (aprox 10 min), se rastoarna blatul din tavă și se lasă să se răcească complet, apoi se feliază pe orizontală în două părți aproximativ egale.

CREMA:

Gălbenușurile se mixează cu zahărul și zahărul vanilat într-un castron încăpător și pentru restul ingredientelor.


Se adaugă faina în ploaie, treptat, amestecând continuu cu o lingură de lemn.

Se toarna și laptele rece treptat, în fir subțire amestecând continuu.


Compoziția se toarnă într-o cratiță și se pune pe foc mic, amestecând continuu cu o lingură de lemn pentru a nu se afuma și a nu se lipi.

Se ține pe foc până devine o cremă consistentă, se dă în doua-trei clocote, apoi se trage de pe foc.
Se adaugă treptat gelatina hidratată (înmuiată) amestecând continuu până se topeste complet gelatina.



Hidratarea gelatinei: gelatina se pune într-un bol, iar peste ea se toarnă apă rece cât să o acopere.

Se lasa la înmuiat 10 minute, apoi se adaugă în compoziția fierbinte.



Când crema de galbenusuri s-a răcit, se adaugă albușurile bătute bezea tare cu un praf de sare.


Apoi se adaugă frișca bătută tare cu 4 linguri de zahăr pudră.
Bolul cu cremă se acoperă cu folie alimentară și se dă la frigider aproximativ 30 minute.

SIROP:

Se caramelizează zahărul, se adăugă apa, și se lasă pe foc până se topește complet zahărul.
Se lasă la răcit.


SFAT: indicat ar fi ca atunci când însiropați blatul, acesta să fie rece, iar siropul călduț, astfel se pătrunde mai ușor și nu mai rămân porțiuni din blat neînsiropate.

Blatul se feliază pe orizontală în două părți egale.

Fiecare parte a blatului se va însiropa folosind o pensulă sau o lingură.

Se va insista pe margini, au nevoie de mai mult sirop decât mijlocul blatului.

ASAMBLARE A TORTULUI :

Tava în care ați copt blatul se spală și se tapetează cu folie alimentară.

Atentie: folia trebuie să treacă peste marginile tăvii.

Se adaugă jumatate din cantitatea de cremă, apoi o felie de blat, se însiropează, fructele apoi crema rămasă.


Se va încheia cu a doua felie de blat care se va însiropa.


Se strâng marginile celofanului peste tort, se pune deasupra o farfurie întinsă pe dimensiunea tăvii, și dă la frigider pentru 12 ore.

După 12 ore, tortul se răstoarnă pe un platou.

Frișca se bate tare cu 4 linguri zahăr pudră.

Se desprinde folia alimentara și se îmbracă tortul în frișcă.

Se ornează cu fructe de pădure si GLAZURĂ DE CIOCOLATĂ sau ciocolată de menaj topită.


Comentarii

Postări populare